American dream
El somni americà
El somni americà
Caixa Fòrum Barcelona, Madrid i Saragossa presenten EL SOMNI AMERICÀ una exposició d’obres gràfiques d’artistes nord-americans que va des del Pop en l’actualitat. El projecte museogràfic, igual que el missatge expositiu, vol explicar que la producció pictòrica a partir dels seixanta havia mutat. S’havia transformat des de la producció artesanal de quadre a quadre fins a la producció en massa. Les noves tècniques de producció i impressió transformen el món de l’art i provoquen una competència artística i productiva entre les dues costes dels Estats units. L’ús i l’experimentació de la serigrafia, les manipulacions de tècniques d’impressió mecànica, les obres de gran format i les noves tècniques aerogràfiques es posen al servei de la producció i la creativitat artística.
En el moment de plantejar el concepte del projecte expositiu, el tema de la reproducció artística és la idea generativa que aporta el gruix de les reflexions per a realitzar els primers esbossos. En aquest sentit, es fa servir el text del llibre Mechanization takes command de Sigfried Giedion. Per la idea formal, el que nosaltres anomenem idea específica, serveix particularment la imatge de la portada del llibre en edició castellana, per evocar el disseny del sistema plantejat a la mostra. L’exposició s’organitza com si fos una cadena de muntatge que presenta el relat expositiu a través d’una cinta continua de xapa d’acer que recorre volant tota la sala i que d’ella, pengen les obres, les seqüències expositives i també tots els recursos comunicatius, com el títol de l’exposició, els textos de seccions, les vitrines i projectors. Talment com si es tractés d’una imatge de fàbrica de producció d’art. El mateix rètol de l’exposició fa servir la idea d’una taula d’impressió serigràfica, per a convertir-se en un element dinàmic per a l’espectador a través de filtrar llum de diferents colors per uns plans inclinats de metacrilat.
El dinamisme aconseguit amb els recorreguts poc parametritzat de la instal·lació i l’encreuament de mirades permet que l’exposició itinerant als Caixa Fòrum es pugui adaptar a cada espai i que l’espectador tingui una experiència de generar reflexions i experiència al llarg del recorregut proper als esdeveniments i l’obra referenciats a l’exposició.