Casal de la ciutat LaPallaVaCara

La casa de tots

La “Crònica de la vetlla”, escrita per Teresa Pàmies, va esdevenir el company revelador de la historia d’aquest indret. El projecte  “LaPallaVaCara” té com a objectiu la creació d’un espai que es consolidi com un referent urbà i cívic i alhora sigui capaç d’articular el teixit social del conjunt de la ciutat de Balaguer.

Els referents a la història, a l’era de batre el blat, els personatges que hi discorren, la lluentor de la palla, i referents del paisatge conformen des de l’estructura al diferents detalls d’aquest edifici. Escales, passatges, patis, lluernaris,… es creen a partir d’aquest text referent.

Es proposa una façana amb buits verticals atenent a les tipologies d’obertures del centre historic, però amb forats que es contreuen a la part central mentre que es dilaten a mida que s’apropen als edificis veïns. El volum comprès per les plantes baixa i entresòl es dedica a la Sala d’Actes Polivalent.

Les plantes primera i segona, també unides per un gran doble espai central, es compartimenten en un seguit de sales. Algunes d’aquestes tindran un ús fix, però la gran part el canviaran en funció de les necessitats, de l’època de l’any, de les activitats demandades pels balaguerins. Tots els espais de circulació deixen de tenir aquest ús secundari, es converteixen en llocs de trobada.

Finalment, la coberta ens reserva una  sorpresa; un espai de trobada,  situat en aquesta última planta, abocat a una gran terrassa amb una especial topografia formada per uns lluernaris cap a la planta segona. Aquesta terrassa ofereix una impressionant vista cap a l’Església de Santa Maria i les teulades de Balaguer i  a través de un pont de vianants connecta la part alta i baixa del nucli antic,

Aquesta arquitectura híbrida entre equipament i infraestructura urbana, resol la permeabilitat social i urbana, objectiu clau per a regenerar aquesta zona de la ciutat

 

El projecte en dades

  • Localització: Balaguer
  • Superfície: 2.078 m