Parc de bombers de Valls

We did’nt start the fire

Calia construir el nou Parc de Bombers a Valls. El projecte, ubicat en un solar d’uns 6.000 m2, comptava amb dues parts diferenciades, tenint d’una banda la zona de cotxeres i de l’altra les estances pel bombers.

Varem experimentar amb la fibra de vidre un material canviant amb la llum, translucid, sensual com ho es a vegades el foc i també l’utilitzaven com element estructural, ja que podia sorprendre’ns  la facilitat de muntatge i el bon comportament front al foc. també va resultar un material idoni per facilitar les comunicacions via radio, indispensables per fer front i i sufocar el vigor que pot agafar una flama.

La façana, un doble embolcall amb la cara exterior a base de plafons de fibra de vidre de diferents tons, donava la imatge característica de l’edifici. La torre de comunicacions, entesa com un més dels elements espaials, tant a nivell volumètric com de material, esdevenia un tret característic del parc de bombers.

La fibra de vidre, proposada per l’estructura i paviment de l’helisuperfície, l’estructura de la torre de comunicacions i la façana ventilada, oferien a l’edifici qualitats com ara elevades prestacions mecàniques, pes reduït, fàcil transformació, manteniment cero,  resistència a la corrosió, protecció als UVA, aïllament tèrmic i elèctric, permeabilitat al pas de la llum, transparència electromagnètica, possibilitat plàstica de pigmentació, etc…

S’aprofitava també les vicissituds i característiques del programa i dels materials utilitzats per a presentar-se com un equipament amb identitat suficient per a caracteritzar el seu entorn proper, i fer reconeixible la seva ubicació.

Descripció del projecte

  • Localització: Valls
  • Superfície construïda: 1.070 m2