Remodelació Estadi Futbol Club Barcelona

Més que un club

L’estadi del Futbol Club Barcelona és ja un referent mundial de Catalunya i de la ciutat. És per això que diferents signes i símbols de la nostra cultura van ser el punt de partida per desenvolupar el projecte del qual vam quedar finalistes. Un poema de Josep Carner va servir per explicar el sentiment barcelonista i les formes del Modernisme i la Mediterrània van suggerir una proposta plena de corbes.

Descripció

A l’hora de dissenyar el projecte mai vam oblidar que el Barça és ja un símbol de Catalunya i que, per tant, el nou estadi necessita una arquitectura singular i pròpia, que no sigui “còpia”, ni “recordi” a altres estadis o edificis que darrerament s’han desenvolupat arreu del món. Per aquest motiu, mai vam pretendre crear un nou Wemblei, ni res semblant als nous camps fets a Alemanya amb motiu del mundial de futbol, ni als nous estadis com els de la Xina pensats per als Jocs Olímpics. Vam presentar una demostració arquitectònica de l’anomenat i reconegut “estil Barcelona”.

Des del Nabí del poema de Carner, enteniem que el camp de joc, la gespa, és en realitat el centre de l’espectacle del futbol i des d’alli aquella força, reclosa, sabia trobar la joia i la llibertat. Des d’aquí es va introduir el concepte de gir, tant de manera funcional com metafòrica: des de l’aspecte dinàmic del volum fins al mecanisme rotatori de la coberta.